2021–2022 metų plaukų tendencijos – ko prašyti savo plaukų stilisto?

Sutikite, 2020-ieji nebuvo patys lengviausi. Ypač toms, kurių plaukai – neatskiriama jų asmenybės išraiškos dalis ir kurios kiekviena savo kūno dalele sugeria užplūstančias naujausių tendencijų bangas. Mados ikonoms ir mados diktatorėms, kurios pastaraisiais metais madas diktavo ne ant raudonojo kilimo, bet per „Zoom“ platformą, Instagram ar TikTok, atėjo geras metas – plaukų stilistai vėl laukia savo mylimiausių klienčių. Taigi, kas madinga šiais, 2021 metais, ir kas bus madinga kitais?

 Į pagalbą pasitelkėme tris plaukų meistrus: visada pasiruošusią padžiazuoti su klienčių plaukų spalva bei  šukuosena koloristę Liudą Sluinskyte – „Jazzas plaukuose“, plaukų stilistą Martyną Garnį ir mados fotosesijoms modelius puošiančią proginių šukuosenų meistrę Laurą Leleivaitę. Madingiausios plaukų kirpimo tendencijos

  • Sezono žvaigždė – kirpčiukai

Jeigu visada svajojote apie kirpčiukus, dabar idealus metas šią svajonę įgyvendinti. Pasaulinė tendencija, puikiai prigijusi ir Lietuvoje – ilgi, septintąjį dešimtmetį primenantys kirpčiukai, siekiantys blakstienas. Kirpimas. „Bene ryškiausia šių metų mada – trikampiai kirpčiukai (vadinamieji „curtain bangs“), tačiau išlieka populiarūs ir sunkūs bei iškarpyti kirpčiai. Dažnai klientės ateina į saloną tik dėl jų. Kirpčiukai puikiai dera kone su visais kirpimais, o kartais net padeda pritaikyti tam tikrus plaukų kirpimus prie veido formos“, – sako plaukų stilistas M. Garnys.


Asmeninio archyvo nuotr. /Martynas Garnys

 Kirpčiukų priežiūra: Šukuosenų meistrė Laura Leleivaitė pritaria šiai tendencijai, tačiau įspėja – tokie kirpčiai yra įsipareigojimas, nes jau po poros mėnesių jie lengvai susilieja su kitais plaukais, tad juos reikia dažnai pakirpti. „Ir, svarbiausia, ką turi žinoti kiekviena, norinti juos turėti – kasdienis plaukų formavimas ir lepinimas plaukų priežiūros priemonėmis yra būtinas“, – sako ji.


Asmeninio archyvo nuotr. /Laura Leleivaitė

  • „Bob“ kirpimas keičia kryptį 

„Bob“ tipo šukuosenos išlieka mados aukštumose, tačiau anksčiau populiarų asimetrišką „bob“ kirpimą keičia „boyfriend bob“. Holivudo žvaigždžių kirpėjai įsitikinę – „bob“ taps pačia populiariausia 2021 metų šukuosena.  Ypač tiesaus kirpimo – tokia šukuosena atrodo prabangiai ir jaunina, be to, tinka visų tipų plaukams. Kirpimas. „Bob“ kirpimai šį sezoną ilgėja, – sako M. Garnys. – Populiariausias ilgis – iki pečių. Tiesios linijos kirpimai be iškarpymų – nesvarbu, iki pečių ar iki menčių – apskritai tampa viena populiariausių jaunimo šukuosenų. Tai – neįpareigojantis ilgis, kurį visada galima pagražinti garbanomis ar susirišti plaukus į ponio uodegą.


 Asmeninio archyvo nuotr. /Laura Leleivaitė

 Kaip šukuoti. „Bob“ kirpimą pataria ir šukuosenų meistrė Jazzas Plaukuose: „Ilgas „bob“ kirpimas gražiai atrodo tiek pabanguotas, tiek tiesus – kai džiovinant plaukai atkeliami nuo šaknų. Suteikti apimties galima putomis bei specialiais milteliais ar sausu šampūnu, fiksacijai naudočiau lengvos fiksacijos plaukų laką. O trumpas „bob“ kirpimas, mano akimis, gražiausiai atrodo plaukus maksimaliai atkeliant nuo šaknų ir juos šiek tiek ištiesinant.“


Rasos Virketytės nuotr./„Jazzas plaukuose“ – Liuda Sluinskytė

  • „Pixie“ – praktiškoms dailaus veido savininkėms

Trumpų plaukų mėgėjoms rekomenduojami trumpi šukuosenos šonai ir pakaušis, paliekant ilgesnius plaukus priekyje. Pasaulyje „pixie“ kirpimai spalvinami įdomesnėmis spalvomis, šių metų favoritas – visi rausvi atspalviai. Maištingas, kampuotas kirpimas itin išryškina moters bruožus. Kirpimas. „Pixie“ kirpimas gali būti įvairus – nuo vienodo ilgio plaukų iki „pixie“ su kirpčiukais arba itin madingų trumpų šios šukuosenos šonų su ilgais kirpčiais“, – sako plaukų stilistas M. Garnys Kaip šukuoti. Jazzas plaukuose pataria: „Pixie“ kirpimas man gražiausiai atrodo, kai plaukams suteikiama daugiau apimties. Tam labiausiai tinka specialūs milteliai, sausi šampūnai, pudra ir fiksacija plaukų laku.“

  • Įžūlusis „mullet“ ir „shaggy“ – ataugusių „mullet“ kirpimo plaukų versija

Eksperimentai su plaukais dar niekada nebuvo tokie madingi. Drąsiausius „mullet“ kirpimus renkasi tokios žvaigždės, kaip Billie Eilish, Miley Cyrus ar Rihanna. Blizgūs žurnalai visame pasaulyje šaukia: „mullet“ kirpimai taps dar „muletiškesni“, tačiau išlaikantys savo rokerišką žavesį. „Šiose šukuosenose trumpesnis viršus kontrastuoja su ilgais plaukais apačioje – galinėje šukuosenos dalyje. Tai – drąsių, ryžtingų merginų šukuosena, – teigia M. Garnys. – Pasaulyje „mullet“ kirpimas itin populiarus, tačiau Lietuvoje nedažnai merginos linkusios taip eksperimentuoti su plaukais.“ Kiek lengvesnė „mullet“ versija, pakeitusi lygias sruogas, yra „shaggy“. Sluoksnis ant sluoksnio, iškarpyti plaukai su ilgesniais kirpčiais – tarsi ataugusi „mullet“ kirpimo versija – nesvarbu kokio ilgio, tačiau visada žavingai sutaršyta. Toks kirpimas suteikia daugiau apimties ilgiems ir pusilgiams plaukams. Ypač tinka garbanėms – kirpimas įrėmina veidą, suteikia plaukams formą ir tuo pačiu išryškina pavienes garbanas. Sušukavimas: Jazzas plaukuose džiaugiasi, kad vis daugiau merginų renkasi „mullet“ kirpimus ir pataria: „Mullet“ ir „shaggy“ kirpimai gražiausiai atrodo tada, kai plaukai yra pabanguoti ir jiems yra suteikiama apimtis specialiais milteliais, sausu šampūnu, pudra bei fiksuojami laku. Šio tipo kirpimai dažniausiai formuojami netvarkingai bei vėjavaikiškai.“ Jai pritaria ir šukuosenų meistrė L. Leleivaitė: „Šiemet labai populiarios „blow out“ šukuosenos, kurioms suformuoti naudojami fenai su apvaliais šepečiais. Tačiau „išpūsti“ lygiai kirptus plaukus yra labai sudėtinga, tuo tarpu „shaggy“ šukuosenoms toks plaukų formavimas – idealus.“

  • Ilgaplaukės undinės

Ilgaplaukės pasaulyje rungtyniauja – kuo ilgesni, kuo didesnės apimties plaukai, tuo geriau! Tarsi mesdamos iššūkį pasaulinio karantino metui, jos sako „taip, dabar mes tokios – apaugusios, ir mylime save tokias!“ TikTok ir Instagram tinkluose ilgaplaukės sudėjo jau 6 milijonus grotažymių #mermaidhair – vasarai įsisiūbuojant, ilgi ir subanguoti plaukai, kurių galiukai atrodo tarsi ką tik išlipus iš jūros, pasaulyje vis labiau „ant bangos“. Septintąjį dešimtmetį primenančios šukuosenos tarsi šaukia – kuo aukščiau, tuo arčiau dangaus.


 Asmeninio archyvo nuotr. /Laura Leleivaitė

 O kokios tendencijos vyrauja Lietuvoje? Plaukų stilistas M. Garnys įsitikinęs: „Ilgi plaukai yra amžina klasika, jie niekada neišeis iš mados. Jie būna arba kirpti viena linija, arba iškarpyti, todėl norint būti madingomis, verta į paprastą ilgų plaukų šukuoseną įvesti tam tikrų elementų, pvz., trikampius kirpčiukus.“ Ir pagaliau – spalvos! Koloristė Jazzas plaukuose į plaukų spalvų madas žiūri liberaliai: „Manau, kad nėra tokių spalvų, kurios būtų „išėjusios iš mados“. Žmogus yra laisvas rinktis visas spalvas, svarbu, kad jos tiktų prie stiliaus, jo spalvos tipo, gyvenimo būdo ir žmogus atrodytų sau gražiai. Kaip ir kasmet, yra išskiriamos tam tikros mados, kurios padeda žmogui lengviau išsirinkti norimą plaukų spalvą. 2021-ais metais populiarūs riešutiniai, kaštoniniai, šokoladiniai ir kiti rudi atspalviai. Aš, asmeniškai, dievinu tamsaus šokolado sodrią plaukų spalvą. Taip pat madingos yra raudonos ir varinės spalvos. Blondinėms madingos tiek šaltos, tiek ir šiltos spalvos – pilkos, sidabrinės, medaus.


 Asmeninio archyvo nuotr. /„Jazzas plaukuose“ – Liuda Sluinskytė

 Populiarūs dažymai išlieka taip vadinami „airtouch“ (dažymas palieka natūralias, tamsesnes šaknis ir švelniai pereina link šviesių galų), „balayage“ (it saulės nubučiuoti plaukai), sruogelinis dažymas (galima su daugiau ar mažiau sruogelių sukurti plaukuose pasakiškus kontrastus), „face–frame“ dažymas, kai plaukai pašviesinami tik aplink veidą. Man labiausiai patinka, kad madingos ir visos ryškios, ir pastelinės spalvos. Daugelis renkasi ir ekstravagantiškesnius dažymus, pavyzdžiui „split'ą“, kai pusė galvos dažoma viena spalva, kita pusė galvos – kita spalva. Arba, kai dažomi, pavyzdžiui, tik kirpčiukai. 2021-ais metais žmonės išeina iš komforto zonos ir atskleidžia savo asmenybę visaip, kaip tik įmanoma. Rezultatas priklauso nuo žmogaus bei koloristo susitarimo“, – sako ji. Jai pritaria ir M. Garnys: „Nereikėtų vengti jokių spalvų, jei jos tinka. Juk svarbiausia ir madingiausia – individualumas bei tendencijos, kurios pritaikomos iškirtinai jums“. Taigi, po suvaržymų, šie ir kiti metai bus šukuosenų ir plaukų spalvų laisvės metai. Svarbu užtektų drąsos, plaukų priežiūros priemonių ir noro šia laisve pasinaudoti.